لنز

لنز اسکلرال چیست و چه مزایایی دارد؟

لنز اسکلرال چیست و چه مزایایی دارد؟

لنز اسکلرال (Scleral) شاید یکی از بی‌نقص‌ترین لنزهای موجود در بازار باشد. در گذشته افراد زیادی بودند که تجربه‌ی خوشایندی از لنزها نداشتند. از جمله مشکلاتی که حین استفاده از لنزها بوجود می‌آمد ثابت نماندن لنز، سوزش و قرمزی چشم و یا حتی تغییر شکل چشم بوده است. 

بنابراین خیلی‌ها از استفاده‌ی لنز منصرف می‌شدند و فکر می‌کردند که امکان استفاده از لنز را ندارند. ولی با گذشت زمان و پیشرفت علم لنزهای تخصصی‌تری به بازار عرضه شده و امکان استفاده برای همگان را فراهم کرده است. در ادامه این مقاله از اپتیک پاسارگاد ایران با هم به بررسی مزایای لنز اسکلرال و انواع آن می‌پردازیم. 

لنز اسکلرال چیست؟

لنز اسکلرال وسیله‌ای برای از بین بردن نواقص قرنیه است که پیشتر تصور بر این بود که راه حلی ندارند؛ اگر در گذشته به شما گفته‌اند که به دلیل قوز قرنیه یا مشکلات اینچنینی نمی‌توانید از لنز استفاده کنید، لنز اسکلرال با ورودش به بازار به طور کامل این فرضیه را رد کرده است. 

لنزهای اسکلرال، لنزهای تماسی با قابلیت نفوذپذیری گازی هستند که قطرشان به مراتب بیشتر از لنزهای معمولی است. این لنزها روی سفیده‌ی چشم یا همان صلبیه قرار می‌گیرند، به این دلیل به آنها اسکلرال گفته می‌شود زیرا اسکلرال در لاتین به معنی صلبیه است.

نحوه‌ی عملکرد لنز اسکلرال (Scleral) به چه شکل است؟

در واقع کار اصلی این لنز رفع بی‌نظمی‌های موجود در قرنیه با ایجاد یک سطح جدید روی آن است. همچنین فضای بین قرنیه و فضای پشتی این لنز مانند یک مخزن مایع می‌کند تا کسانی که دچار خشکی چشم شدید هستند و استفاده از لنز برایشان سخت است براحتی بتوانند از این لنز استفاده کنند.

این لنز در اندازه‌های مختلفی وجود دارد که معمولاً بسته به نوع عارضه‌ی چشم اندازه‌ی آن توسط پزشک معالج تعیین می‌شود. بطور مثال کسانی که قوز قرنیه‌ی خفیف‌تر و آستیگماتیسم نامنظم ناشی از پیوند قرنیه و جراحی انکساری دارند اغلب از لنزهای اسکلرال کوچکتر استفاده می‌کنند.

نحوه‌ی عملکرد لنز اسکلرال (Scleral) به چه شکل است؟

اما کسانی که قوز قرنیه‌ی پیشرفته دارند، یا دارای خشکی چشم شدید هستند و حتی بیمارانی که ناراحتی چشمی شدیدتری دارند باید از لنزهای اسکلرال بزرگتری استفاده کنند. زیرا این نوع لنزها ظرفیت بیشتری برای نگه داشتن مایع دارند و حتی می‌توانند تغییرات بیشتری در انحنای قرنیه ایجاد کنند.

کاربردهای مهم و اساسی لنز Scleral

استفاده از این لنز چشم در موقعیت‌های زیر توصیه می‌شود:

  • قوز قرنیه یا همان کراتوکونوس
  • اکتازی قرنیه
  • خشکی چشم
  • نزدیک بینی و دوربینی بالا
  • آستیگماتیسم بالا و نامنظم
  • نازکی قرنیه
  • پیوند قرنیه
  • قرنیه‌ی ضربه خورده
  • پیر چشمی

مزایای استفاده از لنز اسکلرال چیست؟

لنزهای اسکلرال چون از لنزهای معمولی بزرگ‌تر هستند، پایداری بیشتری دارند و براحتی جابجا نمی‌شوند و با پلک زدن حرکت نمی‌کنند. با اینکه برگترند ولی دید خوب و وسیع‌تری نسبت به لنزهای معمولی دارند. به دلیل ایجاد مخزن اشکی رطوبت مداوم چشم را تأمین می‌کنند. رطوبت رسانی دائمی چشم از آسیب‌های چشمی مثل ساییدگی قرنیه جلوگیری می‌کند. لنزهای اسکلرال نه تنها به بهبود بینایی کمک می‌کنند بلکه در حفظ سلامت چشم هم نقش مهمی دارند. در نتیجه استفاده از لنز اسکلرال نقش مهمی در سلامت چشم، کاهش بیماریی‌های چشمی و احتمال جراحی‌های چشمی دارد.

مهم‌ترین مزایای این محصول عبارتند از: 

  • اصلاح اختلالات بینایی شدید
  • اصلاح دید شماره‌ی چشم بالا
  • درمان خشکی شدید چشم
  • ایجاد دید صد در صدی
  • ایجاد میدان دید وسیع
  • ایجاد دید واضح و شفاف
  • کاربرد راحت و آسان

انواع لنز اسکلرال

لنزهای اسکلرال به گونه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند: 

    • لنزهای مینی اسکلرال
    • لنزهای فول اسکلرال
  • لنزهای کورنئو اسکلرال 

لنزهای مینی Scleral

قطر این لنزها معمولاً بین 14.5 الی 18 میلیمتر است و برای بیماری‌های سطحی‌تر کاربرد دارند. خیلی راحت روی چشم قرار می‌گیرند و نه تنها هزینه‌ی ‌کمتری نسبت به سایر انواع لنزهای اسکلرال دارند بلکه به تجهیزات جانبی کمتری هم برای مراقبت نیاز دارند.

لنزهای فول اسکلرال

قطر این لنزها بیشتر از 18 میلیمتر است و بطور قابل توجهی بزرگتر از لنزهای استاندارد نفوذپذیر گازی (GP) هستند. اشکال خفیف‌تر قوز قرنیه و آستیگاماتیسم نامنظم پس از جراحی با این لنزها درمان می‌شود.

لنزهای کورنئو – Scleral

نوع دیگری لنز اسکلرال وجود دارد که بین مینی اسکرال و فول اسکلرال قرار می‌گیرد. این لنزها قطری بین 13 تا 18 میلیمتر دارند و برای کسانی مناسبند که به لنزهای بزرگتر از مینی نیاز دارند. این لنزها بعد از لیزیک یا سایر جراحی‌های انکساری بعد از عمل قرنیه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

استفاده از لنز اسکلرال برای چه کسانی مناسب است؟

در هنگام معاینه اپتومترسیت و یا چشم پزشک تشخیص می‌دهد که آیا لنز اسکلرال برای بیمار مناسب است یا خیر. بطور کلی لنز اسکلرال برای بیمارانی مناسب است که مشکلات زیر را دارند:

  1. ناتوانی در قرار دادن لنزهای معمولی و یا عدم ثبات و تطبیق با لنزهای سنتی
  2. عیوب انکساری شدید
  3. بیماری‌های شدید سطح چشم
  4. بی‌نظمی قرنیه ناشی از عمل جراحی یا قوز قرنیه
  5. بیماری شدید خشکی چشم

لنز اسکلرال برای قوز قرنیه

معمولاً چشم پزشکان و اپتومتریست‌ها لنزهای تماسی اسکلرال را برای کسانی که داری قوز قرنیه هستند و لنزهای GP معمولی براحتی روی چشمشان قرار نمی‌گیرد توصیه می‌کنند. این لنزها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که روی سطح قرنیه قرار می‌گیرد و حساسیت کمتری برای صلبیه ایجاد می‌کند، همچنین با پلک زدن براحتی جابجا نمی‌شوند و مشکل خاصی بوجود نمی‌آورند.

استفاده از لنز اسکلرال برای چه کسانی مناسب است؟

لنز اسکلرال برای مشکلات چشمی

لنزهای اسکلرال نه تنها برای کسانی که قوز قرنیه دارند مناسب است، بلکه برای کسانی پیوند قرنیه انجام داده‌اند و حتی افرادی که به دلیل بیماری‌هایی مانند سندروم شوگرون (Sjorgen’s Syndrome)، بیماری پیوند علیه میزبان (GVHD) و سندورم استیونز جانسون (Stevens-Johnson Syndrome) دچار خشکی چشم شدید شده‌اند هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لنز اسکلرال چه تفاوتی با لنزهای معمولی دارد؟

بطور متوسط قطر قرنیه‌ی هر انسان 11.8 میلیمتر است و چون قطر لنزهای معمولی بین 9 تا 9.5 میلیمتر است تقریباً بین 75 تا 80 درصد سطح قرنیه را پوشش می‌دهند. اما کوچکترین لنزهای اسکلرال تمامی سطح قرنیه را پوشش می‌دهند. همین پوشش باعث ایجاد دید وسیع و شفاف و حس خوشایند در انسان می‌شود.

نحوه‌ی مراقبت از لنزهای Scleral

مراقبت از لنز اهمیت ویژه‌ای دارد زیرا در حساس‌ترین نقطه‌ی بدن قرار می‌گیرد و اگر کاملاً محافظت نشود باعث ایجاد آلودگی و صدمات جبران ناپذیری به چشم می‌شود. به شما پیشنهاد می‌کنیم غیر از دستورالعمل‌های چشم پزشک یا اپتومتریست خود، موارد زیر را هم رعایت فرمایید:

  1. همیشه قبل از دست زدن به لنز دست خود را کامل بشویید.
  2. قبل از قرار دادن لنز در چشم حتماً با چند قطره محلول در کف دست، لنزها رو به آرامی مالش دهید و بعد درون چشمتان بگذارید.
  3. هنگام خواب باید لنزها را از چشمتان خارج کنید و اول با چند قطره کف دستتان ضدعفونی کنید و بعد داخل ظرف بگذارید.
  4. لنزهای خود را هرشب در محلول ضدعفونی کننده قرار دهید تا تمیز و ضدعفونی شوند.
  5. از این نوع لنز نمی‌توان هنگام شنا و در استخر استفاده کرد ولی استفاده از آن زیر دوش مانعی ندارد.
  6. ظرف ویال ضدعفونی را هر شب با محلول تازه پر کنید.
  7. لنزها باید حداقل 6 ساعت در طول شبانه روز در محلول بمانند، پس زودتر از این ساعت از محلول خارج نکنید.
  8. ویال باید بعد از 90 بار استفاده عوض شوند.

فروشگاه اپتیک پاسارگاد ایران به عنوان یکی از بهترین و تخصصی ترین مراکز خرید و فروش عینک طبی، عینک آفتابی، لنز طبی و بند عینک شناخته میشود، جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده محصولات ما از فروشگاه عینک پاسارگاد دیدن فرمایید.

فروشگاه عینک پاسارگاد

call-to-action

 

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *